Somnul

Stapanul apelor dulci din tara noastra, somnul cel mustacios este cel mai mare peste de la noi din tara. Sunt exemplare de somn care ajung la lungimi de 4-5 m si o greutate de peste 300 kg, ajungand la varste de peste 80 de ani. Prezent peste tot unde poate gasi un loc propice din Dunare si afluentii sai pana in lacurile si baltile litorale. Ii place sa stea in portiunile maloase, adanci cu putin curent, acolo unde exista trunchiuri de copac cazute in apa, radacini, in spatele picioarelor de pod oriunde gaseste un loc de panda. Pe masura racirii apei se retrage in gropile cele mai adanci unde si ierneaza.
Somnul este un peste de fund, petrecandu-si o mare parte din viata zacind pe sub malurile apelor scobite de curent. In timpul zilei sta in ascunzatoare, dar noaptea devine activ fara a se indeparta prea mult. Il putem zari in timpul furtunilor de vara cand se ridica des la suprafata. Puietul se numeste sormotei sau moaca pana in 250 g, somotei pana la 1 kg, iapca pana la 3 kg, iarma intre 3-6 kg, pana mica intre 6-10 kg si pana mare peste 10 kg. Exemplarele tinere stau in grup pandind aproximativ in aceeasi zona, de aceea acolo unde am prins unul vom mai prinde si altii. Exemplarele mari traiesc solitar. Somnul este un mare "mancau"caruia ii plac obletii, carasii, babusca, tiparii dar si broastele, coropisnitele si lipitorile (delicatesase), chiar si soareci si pui de rata in general hrana vie.
Pescuitul sportiv ofera pescarilor de"big game" din Romania capturi ce dau satisfactii pe masura straduintei fiecaruia. Metoda cea mai cunoscuta este cu plumbul pe fund folosind si un echipament adecvat.
Odata cu aparitia firelor textile avind o mare rezistenta la rupere in special la nod, a creat o revolutie in pescuitul pestilor mari in special al somnului. Exemplare de 60-70 kg nu mai sunt o noutate. Lansete de carbon cu inele SIC pentru fir textil, mulinete cu role pe pick-up special proiectate pentru firele textile, robuste, in special cele cu tambur rotativ adevarate "macarale"de scos pestii mari impreuna cu aparitia sonarului au format pescarii de"Big Game", ce cauta exemplarele capitale de somn pe Dunare.
Montura cu plumb pe fund este formata dintr-un plumb hexagonal alunecator, avand in fata la 40 cm un carlig 2/0 cu ochet in loc de paleta, pe un fir textil principal de 0,18 - 0,26 mm. Momeala de baza este coropisnita prinsa pe carlig sau legata cu ata de carlig, bucetul de rame groase negre sau verzi culese de pe malul Dunarii, broastele de marimea unei cutii de chibrite, pestisorii : tiparii, caraseii, babusti si platici, rosioare, obleti si mai ales buchetul de lipitori.
Broscutele ce traiesc in lacuri si balti sunt potrivite, in afara de cea"raioasa", deoarece in dorinta lor de a scapa acestea provoaca agitatie in apa ceea ce trezeste interesul somnului. Carligul cu tija groasa si cu ochet, trebuie sa fie bine ascutit. Il vom introduce printr-una dintre pulpele broastei, intepind-o de sus in jos si din interiorul pulpei spre exterior. Broscuta trebuie scoasa sa respire la suprafata pentru a ramane vie. De aceea vom lega un"colac de salvare"confectionat din pluta, care o va ajuta sa se ridice la suprafata si sa ramana in vecinatatea acesteia."Colacul"il facem dintr-un dop de pluta din care taiem un disc de 6-7 mm grosime, pe care il fixam pe spatele broastei cu ajutorul unui fir textil trecand firul in jurul taliei pe la"subsuori". In acest caz putem trece carligul pe sub fir, fixandu-l sub burta. Din cand in cand eliberam firul principal de pe tambur, sa culiseze prin plumb si sa permita broscutei sa urce la suprafata si sa respire; recuperam apoi firul pana acesta se opreste in opritor si tinand astfel momeala vie pe fund. Jocul acesta de dute-vino atrage somnul, iar noi avem contact permanent cu momeala.
Cand pescuim cu lipitori, este de preferat sa se fixeze mai multe exemplare deodata (in buchet), deoarece miscarea lor este mai evidenta; este indicat sa folosim ancore. La fel daca folosim rame (in buchet), le vom intepa cu grija pentru a nu le rupe, in caz contrar pestii mai mici o vor consuma inaintea sosirii somnului. Pentru a nu se ingropa in namol vom introduce pe fir inaintea carligului un plutitor de 1 cm lungime, verde sau negru (puteti incerca si alte culori), care va tine buchetul vertical facandu-l mai vizibil. Datorita curentului apei la Dunare, buchetul se"scutura"in curent, atragand somnul si nu numai. Crapii cei mari, salaii vor sosii si ei. Puteti folosi doua carlige legate in serie intercaland plutitorul intre ele.

Putem sa folosim si montajul cu pluta alunecatoare si carligul in capatul firului; il folosim cand pe fund avem crengi sau alte obstacole si nu putem folosi plumbul greu. Pestisorii vii trebuie intepati in carlig in vecinatatea inotatoarei dorsale dar fara sa-i atingem coloana vertrebrala. Carligul poate fi trecut si prin gura si scos prin opercul dupa care coada carligului se fixeaza pe fir. Mai puteti folosi ficat proaspat, maruntaie alterate, mate puternic mirositoare, bucati de brinza aromata care apeleaza la simtul olfactiv bine dezvoltat al somnului.
Recomand folosirea strunei de kevlar pentru exemparele mari deoarece gura somnului are un rand de dinti care pot taia si firul textil.


Metoda de pescuit cu linguri, twistere sau vobler, presupune o lanseta mai flexibila decat anterior, fir textil de 0,28 mm, si mulinete reglate si robuste.

Lingurile oscilante de peste 10 cm lungime, grele, lunguiete, vopsite in culori deschise (galben-rosu), argintii pentru ape tulburi sau twistere shad (pestisor), galbene, verzi, albe de lungime 8-10 cm sau peste, pe carlig triplu si lestate anterior cu plumb sambure de masline, de 60-80 g, pot fi trase pe fund cu viteza mica de recuperare. La fel voblerele de fund (sinking) vor fi lestate antemergator la Dunare, cu plumbi grei sferici. Toate acestea le gasiti la rubrica Magazine unde veti alege ce doriti pentru fiecare peste in parte. Nu dati cu linguri de salau la somn chiar daca ocazional agatati un somnotei. La Dunare este bine sa fiti echipati pentru orice tip de peste.  1. Vali spune:

    sal...as vrea sa stiu daca se poate pescui la rapitor cu momeli artificiale si pe timpul noptii sau atunci cand este innorat sau ploua...multumesc

    2009-11-02 19:45:41

Spune-ti parerea

Am scos restrictia aprobarii comentariilor, totul este la liber. Rugam membrii sa ne ajute sa completam informatiile despre balti. Acum membrii pot adauga propriile fotografii la fiecare balta.

Nume *
Email *

©2002-2014 Pescuitul Sportiv in Dobrogea. Toate drepturile rezervate.

Parteneri | Contact | Termeni de utilizare